ОЕЦД ја пофали Германија за интеграцијата на бегалците | Економија | DW | 15.03.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

ОЕЦД ја пофали Германија за интеграцијата на бегалците

Интеграцијата на бегалците на работните места во Германија е значително подобрена, сметаат од ОЕЦД. Три четвртини од 2.200 фирми кои учествувале во истражувањето немале потешкотии со бегалците кои ги вработиле.

Брзото распоредување на бегалците на пазарот на труд и инсистирањето да научат германски јазик биле клучните фактори за нивната интеграција, изјавија авторите на студијата на прес-конференција во Берлин.

Генералниот секретар на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) со седиште во Париз, Габриела Рамос, ги опиша како импресивни првите чекори во интегрирањето на новите дојденци од конфликтите региони како што е Сирија.

Според неа, следните чекори се да се осигура останување на бегалците кои имаат перспектива, тие да најдат работа и да зачекорат во германското општество.

„Млади и мотивирани“

Министерката за труд Андреа Налес од Социјалдемократската партија (СПД), коалициски партнер во владата на канцеларката Ангела Меркел, изјави дека голем дел од бегалците се млади и мотивирани.

„Може да ги тренираме и да имаме отворени работни места“, изјави Налес, додавајќи: „Сѐ уште сме на почетокот“.

Тоа се однесува на околу 400.000 бегалци чиј престој е веќе решен, но и покрај тоа тие останале невработени, иако во меѓувреме посетуваат часови на кои учат за германската култура и јазик.

Bayern Flüchtlingsprojekt Arbeit & Qualifzierung (picture-alliance/dpa/M. Hadem)

Бегалците прво посетуваат курсеви за интеграција

Според студијата на ОЕЦД, по пристигнувањето во Германија и процесирањето на нивните барања за азил, кое може да трае и неколку месеци, 14% од бегалците наоѓаат работа.

„Маратонски“ напор

Претседателот на Германската сојуз на работодавачи (БДА), Инго Крамер, предупреди дека успешната интеграција на работното место е „маратон“.

„Сепак, кога функционира, тоа е можност за индивидуалците и за нашата земја“, изјави Крамер, нагласувајќи дека сегашната реторика на протекционизам е неодржлива.

Притоа тој мисли на барањата на германската индустрија во последните години за адекватно образувани практиканти, на актуелниот економски подем и сѐ помалиот број работоспособни млади Германци.

Крамер сугестира дека задолжителното образование за децата бегалци треба да се прошири и на оние кои веќе имаат наполнето 18 години.

Реклама