Одбраната бара ослободување на Брејвик | Свет | DW | 22.06.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Одбраната бара ослободување на Брејвик

Одбраната на норвешкиот атентатор Андерс Брејвик побара ослободување на обвинетиот. Денеска во Осло завршува судскиот процес против Брејвик.

Одбраната на 33-годишниот Андерс Брејвик бара тој да биде ослободен, а доколку биде осуден, тогаш да добие „најблага казна што е можно“. Одбраната е против тоа Брејвик да биде префрлен во психијатриска болница. Адвокатот Геир Липестад мораше да бара ослободителна пресуда, поради тоа што неговиот клиент се изјасни за невин.

На Брејвик му се заканува казна затвор во траење од 21 година. Решавачко е сепак прашањето дали тој ќе биде прогласен за пресметлив во моментот на извршување на злосторството. Само во случај да биде прогласен за пресметлив тој може да добие затворска казна. Во спротивно мора да биде префрлен на психијатрија.

Пресудата се очекува на крајот на јули или во август. Андерс Брејвик во два напади во Осло и на островот Утоја уби 77 луѓе.

Реклама