Одбележување на 9 ноември - падот на Берлинскиот ѕид | Вести | DW | 09.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Одбележување на 9 ноември - падот на Берлинскиот ѕид

*

Германскиот Бундестаг денеска потсети на паѓањето на Берлинскиот ѕид пред 18 години и заслугите на граѓанските движења во ДДР и другите земји од тогашниот Источен блок. Претседателот на парламентот Норберт Ламерт го означи 9 ноември како ден, како никој друг, кој ги одбележува изворедните достигнувања и слаби точки на германската историја. Денеска е и 69 годишнина од така наречената Ноќ на погромот од 9 ноември 1938 година, кога Националсоцијалистите употребија дотогаш невидено насилство врз еврејското население.