Одбележување на 9 ноември - падот на Берлинскиот ѕидот | Вести | DW | 09.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Одбележување на 9 ноември - падот на Берлинскиот ѕидот

*

Со голем број манифестации денеска во Германија се одбележува падот на Берлинскиот ѕид на 9 ноември 1989, со што што се означи почеток на крајот на ДДР и германската поделба. Истовремено денеска е и 69 годишнина од така наречената Ноќ на погромот од 9 ноември 1938 година, кога Националсоцијалистите употребија дотогаш невидено насилство врз еврејското население.