Објавени добитниците на Алтернативната Нобелова награда | Вести | DW | 02.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Објавени добитниците на Алтернативната Нобелова награда

*

Добитници на Алтернативните Нобелови награди годинава се луѓе од Кенија, Шри Ланка, Канада и Бангладеш. Според Фондацијата Рајт Лајвлихуд Ауард, наградата ја добиваат двајца мажи, две жени и една Организација за самопомош за нивните практични предлози за решенија на итните глобални проблеми. Жирито годинава наградата им ја додели на правникот Кристофер Верматри од Шри Ланка, мировниот активист Ибрахим Абди од Кенија, брачниот пар Перси и Луиз Шмајсер од Канада, како и организацијата Гремин Шакти од Бангладеш. Наградите се дотирани со вкупно 220 илјади евра.