Обвиненија за Либија | Вести | DW | 27.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Обвиненија за Либија

*

Палестинскиот лекар кој беше ослободен заедно со петте бугарски медицински сестри по 8 годишниот престој во затвор во Либија изнесе тешки обвиненија против северноафриканската земја. Ашрав Џума Хаџуџ во Софија изјави дека бил изложен на електрошокови, бил тепан и не му било дозволувано да спие. Според него , медицинските сестри пак биле третирани од либиските власти како животни.

„Сите бевме измачувани , но тојца од нас особено тешко“- обвини Хаџуџ . Тој и петте медицински сестри беа осудени на смрт за наводно заарзување на стотици деца со вирусот на Сида. Тие беа ослободени во вторникот по масивните дипломатски напори .