Нотр Дам - историска скапоценост | Свет | DW | 16.04.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Нотр Дам - историска скапоценост

Катастрофалниот пожар во Богородичната црква, меѓу другото, го отвора и прашањето за историската и културна вредност на катедралата во Париз.

Франција, како впрочем и Италија и Германија, Шпанија и Англија, е земја на катедралите, земја на огромно уметнички и културни богатства од европскиот Среден век. Една од најзначајните француски средновековни знаменитости е токму Богородичната црква во Париз. Огромните штети предизвикани од катастрофалниот пожар во Нотр Дам се културна загуба од прв ред како за Франција, така и за целото човештво, со оглед дека станува збор за здание кое е дел од светското културно наследство. Повеќе за историјата на една од најимпозантните готски катедрали во следнава галерија:

DW.COM

Поврзана содржина

Реклама