Нова франуцска влада | Вести | DW | 18.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Нова франуцска влада

Новиот француски претседател Николас Саркози и новонаименуваниот премиер Франсоа Фијон денеска ќе го претстават составот на новит кабинет. Како знак за политичко отворање се смета назначувањето на социјалистот Бернар Кушнер за министер за надворешни работи, како и на либералот Ерве Морин за министер за одбрана. Ново и е и таканареченото супер-министерво за доселување и национален идентитет, формирано од четири другиресори. Ќе го води долгогодишниот приврзеник на Саркози, Брис Хортефо.