Нова студија: ги убиваме ли нашите пчели? | Панорама | DW | 30.06.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Нова студија: ги убиваме ли нашите пчели?

Тие се омилени и многу ефикасни инсектициди. Но неоникотиноидите не ги убиваат само паразитите, туку ги загрозуваат и пчелите и бумбарите. Ним овие средства сериозно им наштетуваат.

Неоникотиноидите се  најкупуваните инсектициди во светот бидејќи особено ефикасно помагаат во справувањето со штетните инсекти. Тие ги заштитуваат насадите, корисните растенија- значи зеленчукот, житото, овошјето итн.

Но исто толку се и спорни, бидејќи неоникотиноидите имаат една голема маана: тие многу им наштетуваат и на пчелите, велат научниците.

Најновата студија спроведена од научници од Германија, Велика Британија и Унгарија покажува дека повисоки концентрации од овие инсектициди делуваат дури и смртоносно за медоносните пчели, дивите пчели и бумбарите. Веќе и најмали дози пак делуваат врз меморијата на пчелите и тие се однесуваат дезориентирано. Долготрајното постепено изумирање на пчелите ширум светот веќе долго време преставува вистинска мистерија за научниот свет. Дали оваа најнова студија нуди одговор? Повеќе во следново видео:

Гледај видео 01:01

Инсектициди ги убиваат пчелите

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама