Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Никола Груевски

Роден на 31 август 1970 година во Скопје, Груевски е македонски политичар и економист, и поранешен премиер и министер во повеќе влади на ВМРО-ДПМНЕ.

Политичката кариера ја започнува како министер за трговија во владата на Љубчо Георгиевски во 1998 година. Следната година станува министер за финансии. Во 2003 година е избран за претседател на ВМРО-ДПМНЕ. По победата на изборите во 2006, станува премиер. Функцијата ја извршува сѐ до јануари 2016 година, кога под притисок на домашната и меѓународната јавност по скандалот со прислушкувањето се повлекува од владата.

Покажи повеќе написи