Немаме ни капка вода | Информации и анализи за Балкан | DW | 12.11.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Балкан

Немаме ни капка вода

Во околината на Либражд, Албанија, мини хидроцентрала им го загрозува опстанокот не само на флората и фауната, туку им го загорчува животот и на мештаните. Тие се жалат дека „нема вода ни за жаби, а не пак за луѓе“.

Symbolbild Wasser Wassertropfen p178 Flash-Galerie

Мини-хидроцентралата изградена на реката Рапан, кај селото Кутурман, е отворена од неодамна. Според договорот на концесионерите со албанските власти, 1/3 од реката треба да остане во своето корито. Тоа не се почитува, се жалат мештаните. Тие се против изградбата на хидроцентрали, но се чувствуваат немоќни да променат нешто. 

„Нема каде да се искапеме во текот на летото, нема вода затоа што тие ја користат до последната капка. Нема вода ни за жаби, а не пак за луѓе. Второ, не ги полниме белите дробови со воздух, зашто сè снема, воздух, пареа, сè“, вели еден од нив. 

Повеќе на темата, во видеото:

Гледај видео 01:52

#dw_BalkanBooster: Немаме ни капка вода

 

DW.COM