На конференција на ОН постигнат значаен чекор за заштита на климата | Вести | DW | 22.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

На конференција на ОН постигнат значаен чекор за заштита на климата

*

На конференцијата за заштита на климата на ОН, која се оддржува во Монтреал е постигната спогодба за заштита на озонскиот слој. Претсавници на 191 држава се согласија за програмата под покровителство на ОН, која предвидува откажување од хемикалиите флуор јаглерод водороди така наречените убијци на озонот, значително порано отколку што досега беше договорено. Индустриските нации треба да го спорведат договорот до 2020 година, а земјите во развој до 2030 година. Канадскиот министер за екологија Џон Брд смета дека ова е исторки чекор. Водачот на преговорите од Европската унија, Маријан Вениг рече дека договорот е значителен чекор во биорбата против климатските промени.