Најстарата синагога во северна Грција | Сите содржини | DW | 01.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Сите содржини

Најстарата синагога во северна Грција

На 1 мај 1943 година биле уапсени и за Аушвиц депортирани Евреите од градот Бер во северна Грција. Денес жителите на градот знаат малку за етничката разноликост на Бер во минатото. Многумина не знаат дури ниту дека во Бер се наоѓа најстарата синагога во тој дел од земјата. Еви Меска, туристички водич во синагогата, се обидува да го разбуди сеќавањето и да го поттикне соочувањето со минатото.

Гледај видео 03:03

Прочитај го и ова