Најлоша жетва на векот | Економија | DW | 31.07.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Економија

Најлоша жетва на векот

Повеќенеделната суша ја сотре жетвата во Германија. Земјоделците очекуваат големи загуби и бараат итна помош од државата. 

Загрозени се житните растенија, но и тревата како храна за стоката. 

Јоахим Руквид, претседател на Германското здружение на фармери, изнесува загрижувачки податоци: 

„Стравуваме дека приносите ќе бидат помали за најмалку 20 проценти. Тоа кај житните растенија значи 7 до 8 милиони тони помалку од просекот во последните пет години, односно 1,4 милијарди евра помалку за земјоделците и тоа само кај житарките.“

Во некои региони на североистокот на земјата приносите од житарки се намалени за 50, 60 или 70 проценти. Прилично намалена жетва има и кај маслената репка, пченката, компирите...

Гледај видео 01:02

Нема дожд, нема приноси

Последен пат државата им покриваше штети на фармерите во 2003 година. 

Жешкиот бран им предизвикува проблеми и на земјоделците во Британија, Полска и Скандинавија.