НАТО побара Македонија да си ги заврши реформите | Вести | DW | 20.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

НАТО побара Македонија да си ги заврши реформите

*

Мaкедoнија во седиштето на НАТО во Брисел денеска ја презентираше годишната програма на Акциониот план за членство во Алијансата, од чие извршување зависи дали земјата ќе добие покана за прием следниот април. НАТО земјите побараа од Македонија поголем прогрес во политичкиот дијалог и завршување на поставените реформи до следниот февруари за да може да и помогнат на земјата да стане дел од Алијансата. Дипломатите на средбата се интересирале и за безбедносната ситуација во земјата по настаните во Ваксинце и Танушевци и нивната поврзаност со настаните на Косово. Македонската страна одговорила дека се работи за криминални инциденти.