Наградата „Сахаров“ за Суданецот Осман | Вести | DW | 25.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Наградата „Сахаров“ за Суданецот Осман

*

Адвокатот и поборник за човекови права од Судан Салих Махмуд Осман е добитник на годинашната награда „Сахаров“ што ја доделува Европскиот парламент. Во образложението се вели дека Осман веќе 20 години беспалтно им помагал на жртви на кршење на човековите права и оти некои од нив дури ги спасил од смртна казна. Наградата дотирана со 50 илјади евра ќе му биде врачена на Осман во декември во Стразбур.