Мултикултурност со наци елементи | Свет | DW | 30.09.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Мултикултурност со наци елементи

Исламофобните испади секогаш одново го лансираат Дрезден на насловните страници- така е и по двете подметнати експлозии во неделата. Второто, космополитско лице на градот, исто така е присутно, но ретко се истакнува

Десетгодишниот Ибрахим возбудено истрчува од џамијата и разгледува наоколу за да види што се случило пред вратата на неговиот дом. Многу нешта се случија таму од неделата кога експлодираше експлозивна направа. Соседите доаѓаат да изразат поддршка, полицијата стражари на аголот, фото-репортери и сниматели одново ја снимаат штетата.
Махмут Бачару го враќа Ибрахим назад во куќата. Тој е член на ткн. џематски одбор во таа дрезденска џамија која и припаѓа на турската заедница. „Веќе 20 години живеам овде и вакво нешто не сум доживеал. Не сакам повеќе ни да го доживеам. Дрезден е така убав град- зошто некои луѓе сакаат да го расипат?“ 

Mahmut Bacaru

Махмут Бачару

Десничарски екстремизам и расизам во Саксонија

Напаѓачите се уште се на слобода, но полицијата се сомнева на ксенофобични мотиви. Дополнително, нападот можеби е поврзан и со експлозијата пред Конгресниот центар каде в понеделник на 3 октомври треба да биде прославена 26. годишнина од германското обединување. Еден извештај на Владата неодамна укажа на десничарското исламофобно насилство на истокот на Германија, пред се во Саксонија. Оваа покраина е тажен рекордер по бројот на организирани неонацисти по глава на жител.

Маркус Кемпер веќе 15 години ги обиколува жариштата на ксенофобијата во Саксонија. Тој е во мобилниот тим „Културно биро“, здружение кое советува организации или заедници во кои ќе се појават неонацисти. „Во последните две години бројот на десноекстремни напади во Саксонија се зголеми за 90 проценти. Тоа секако има врска со вжештената атмосфера и демонстрациите на Пегида“, вели Кемпер.

Deutschland Polizei untersucht Tatort nach Anschlag auf Moschee

Полицијата собира докази од местото на експлозијата во Дрезден

И изминатиот понеделник, еден ден по нападите, низ Дрезден шетаа 2.500 луѓе под паролата „Патриотскио Европејци против исламизацијата на Западот“. Лудвиг Ренхолт (25) ги набљудува нивните транспаренти и си запишува нешто во телефонот. Речиси секој понеделник доаѓа- да набљудува. Ангажиран е во Твитер проектот Цвркотење на улиците (Straßengezwitscher) кој ги следи акциите и демонстрациите поврзани со темата бегалци и миграции. „Точно бележиме што се говори и случува тука, така што никој потоа не може да одрекува одговорност“, вели тој. Само во текот на таа ноќ, Ренхолт испраќа 22 твитови од прошетката на Пегида. 

„Пегида е одговорна што атмосферата стана вжештена, но ние сакаме да се спротивставиме на тоа. Да повлечеме јасна линија што смее, а што не смее да се каже, да го издвоиме она што е чисто десничарски, нечовечки начин на размислување“, раскажува Ранхолт, инаку апсолвент на студиите по хемија. 

Монтеги од Алепо, Капулети од Дрезден

Сликата на Дрезден како град на Пегида и неонацисти ги прикрива илјадниците ангажирани граѓани кои со години претставуваат космополитско и шарено лице на градот. Всушност, нив ги има се повеќе откако се појави Пегида. Една од иницијативите е онаа на театарот „Штатсшаушпил“ наречена „понеделничко кафе-пиење“. Тоа е можност бегалците да добијат совети и да остварат контакти. Темите стигнуваат и на бината на овој театар, на пример Ромео и Јулија во која играат германски и арапски момчиња и девојки. Во оваа инсценација, семејството Монтеги доаѓа од Алепо, а Капулети од Дрезден.
„Секако дека е важно што како театар имаме јасна позиција и велиме: еј, ова се вредностите кои ги браниме од бината и кои сакаме заедно да ги живееме“, вели Давид Ленард, организатор на иницијативата. Се надева дека уште повеќе граѓани ќе му се придружат.

DW.COM

Реклама