Монети во фонтаните: чии се тие? | Панорама | DW | 21.01.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Монети во фонтаните: чии се тие?

Ако се фрли монета со десната рака преку левото рамо со затворени очи свртени со грбот кон фонтаната Треви, тоа значи дека ќе се вратите во Рим - вели легендата.

Фонтаната Треви е една од главните атракции во Рим. Секоја година туристите во неа фрлаат повеќе од еден и пол милион евра во монети! Претходно, овие пари одеа за потребите на бездомниците преку добротворната организација на католичката црква. Сега е одлучено овие пари да ги затворат дупките во буџетот на градоначалникот на италијанскиот главен град, што предизвика остри реакции на незадоволство кај римјаните. 

Гледај видео 00:40

Кому му припаѓаат монетите од фонтана Треви?

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама