1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Мода за слободни умови: Колекцијата Нецензурирано на ДВ

17 ноември 2021

Слободата е зашиена во се што прави ДВ и Колекцијата Нецензурирано е огледало на нашата борба против цензурата и нашата поддршка за слободата на говор ширум светот. Придружете ни се и заземете став.

https://p.dw.com/p/435yh
DW Uncensored Collection
Фотографија: Peter Sebastian Sander/DW

Како изгледа слободата? Дали моќта да чувствуваш, размислуваш, зборуваш и протестираш е впишана на твоето лице или ја сметаш за блиска? Слободата е зашиена во се што правиме и „Колекцијата Нецензурирано“ ја одразува нашата борба против цензурата и нашата поддршка за слободата на изразување ширум светот.

ДВ ја користи модата во кампања за слобода на говорот: Изготвивме список на алатки зашиени во секое парче облека што ќе ви помогне да пристапите до вести од ДВ и други независни медиуми. 

Во ДВ сметаме дека треба да бидете во можност да изберете од широк опсег на бесплатни медиуми за да одлучите сами. Затоа сакаме да ви помогнеме да ги заобиколите цензурата и дезинформациите- без разлика каде и да сте. 

Колекцијата „Нецензурирано“ на ДВ: Мода за слободни умови

Како ја поддржуваме слободата на говорот 

ДВ се стреми да ги покрие сложените прашања околу слободата на говорот и слободата на медиумите преку расветлување на кризи, жртви на кршење на човековите права и иницијативи кои се стремат да ја подобрат моменталната состојба, истовремено поттикнувајќи поголема дебата за овие прашања. 

Со извештаи и интервјуа со и за активисти, академици, уметници, карикатуристи и автори од сите страни на светот, ние секогаш ги имаме предвид прашањата што придонесуваат за слободата на говорот и слободата на мислењето. 

Од 2015 година, ДВ ги наградува оние што се во секојдневна борба за слободно изразување со ДВ наградата за слобода на говор. Меѓу лауреатите се затворени блогери и критички новинари - поединци кои се борат за слободни медиуми. 

Пренесување на пораката  

Etikett der DW Uncensored Kollektion
Заобиколувањето на цензурата е зашиено во нашата модна колекцијаФотографија: Peter Sebastian Sander/DW

Ширум светот повеќе луѓе од кога било досега можат лесно да комуницираат и да пристапат до информации. Но, лесно е да се заборави дека има многу места каде што луѓето што објавуваат спротивставени мислења се казнуваат и информациите за слободен проток се блокирани. ДВ ја направи борбата против цензурата основен принцип и работи постојано за да им обезбеди на луѓето насекаде информации што им се неопходни за да ги разберат проблемите и прашањата што ги засегаат нивните општества. 

Во многу земји, владината контрола на инфраструктурата може да доведе до цензурирање или целосен прекин на информациите. Затоа ДВ отсекогаш работеше на обезбедување решенија за заобиколување на цензурата и обезбедување информации за луѓето. На пример, луѓето во земјите чии влади го блокираат или ограничуваат пристапот до независни вести, сега можат безбедно и анонимно да пристапат до содржината на ДВ со поддршка на OTF (Open Technology Fund) и Tor Project. ДВ инсталираше прокси- огледало што ќе овозможи пристап до веб-содржините на dw.com преку веб-адреса во мрежата Tor. 

Веб -страниците достапни преку Tor (The Onion Routing) може да се препознаат по наставката '.onion'. За да добиете пристап до веб-страниците, неопходен е посебен прелистувач, како што е прелистувачот Tor, базиран на Firefox. Покрај ДВ, досега само неколку веб -страници за медиуми како оние на Њујорк Тајмс и Би -Би -Си нудат вакви адреси.

DW Uncensored Collection
Модната колекција Нецензурирано на ДВФотографија: Peter Sebastian Sander/DW

Во изминатата деценија, ДВ користеше и систем за заобиколување на цензура наречен Psiphon, кој работи со користење на мрежа од различни прокси-сервери (посредник помеѓу корисникот и онлајн изворот). Со оваа технологија, на корисниците во земји како Кина и Иран им е дадена моќ да пристапат до непристрасни информации од веродостојни извори. 

Со вклучување во оваа технологија, испративме порака: ДВ никогаш нема да се откаже од промоцијата на бесплатен Интернет и да обезбеди непристрасни, квалитетни вести и информации за СИТЕ публики ширум светот.