Многу работа, мала плата | Економија | DW | 22.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Економија

Многу работа, мала плата

Негувателите на стари лица во Германија работат напорно, притоа заработувајќи потпросечно. Тоа е неправедно, вели Марина Нетер.

Миење, облекување, разговор - Марина Нетер е барана е за се'. Заработува 1.500 евра месечно, или 75% од просечната плата во Германија. 

„Ништо не се менува. Ме разбеснува тоа што правиме толку многу за општеството, а тоа никој не го гледа“, вели Марина Нетер.

Секогаш е под временски притисок. Во просек има само 8 минути за секој пациент. Понекогаш работи по 14 дена едно по друго. Малата плата е само еден од проблемите.

Што друго ѝ недостига, во видеото:

Гледај видео 01:40

Многу работа, мала плата

Реклама