Младите Германци незаинтересирани за политика | Свет | DW | 14.08.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Младите Германци незаинтересирани за политика

Неодамнешна студија на државните институции покажа дека младите во Германија повеќе му веруваат на гето-раперот Бушидо, отколку на политичарите.

Неговиот збор има големо значење за младите во Германија. Раперот Бушидо последниве години стана идол на цела една генерација. Во своите песни тој говори за трговија со дрога, проституција и оружје, а неретко пее и за условите за живот во проблематичните делови на Берлин во кои живеат голем број странци.

Досега во неговите песни ретко можеа да се слушнат политички текстови. Напротив, Бушидо почесто провоцираше со текстови за жените и со анти-геј содржини. Дури беше и казнуван поради тепачки и бројни кривични дела поради поседување дрога. Токму затоа, веста дека скандал- мајсторот бил на пракса во германскиот Бундестаг подигна голема прашина во јавноста.

Jugend und Politik

Гимназијалци во посета на Бундестагот

Новата студија на Сојузната агенција за политичко образование и институтот Синус во Хајделберг, врз основа на испитување спроведено меѓу млади на возраст од 14 до 19 години, дефинитивно покажа дека овие луѓе се’ повеќе го игнорираат Бундестагот, партиите и политичарите- важни институции за претставничката демократија, вели Клаус Хурелман, соработник на студијата.

„Малцинство од речиси 20 отсто од младите има голема дистанца кон партиите и дури ја доведува во прашање демократијата како облик на владеење и начин на живот“.

Образованието главен проблем

Rapper Bushido Musik VIVA Comet 2008

Бушидо

Марк Калмбах, истражувач на институтот Синус вели дека зад таквата состојба се кријат две причини. Социјално загрозените млади немаат можност да се образуваат и со самото тоа се почесто немаат можност да се запознаат со политиката: „Дури кога звездите како Бушидо ќе ги артикулираат проблемите на јазикот кој тие го разбираат, младите внимателно слушаат“.

Тоа е уште една причина што праксата на раперот во Бундестагот предизвика толкаво внимание кај неговите обожаватели.

Хурелман вели дека студијата покажува и оти искажувањето на политичкиот интерес и политичката активност автоматски со себе повлекува и добро образование, лична сила и сувереност во општественото опкружување. Важно е да се нагласи дека без оглед на актуелната состојба и фактот дека политиката не игра важна улога кај младите Германци, тие, во споредба со претходните генерации, не се помалку политични.

Скандал-раперот Бушидо, по курсот во Бундестагот, вети дека ќе се спротивстави на актуелниот тренд меѓу младите и најави дека ќе формира сопствена партија.

Освен тоа, во иднина тој планира да стане и градоначалник на Берлин!