Мисија на „монетарците“ во Скопје | Економија | DW | 17.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Економија

Мисија на „монетарците“ во Скопје

Во Македонија престојува делегација на ММФ. Тие го контролираат спроведувањето на Стенд бај аранжманот и растот на бруто националниот производ.

ММФ

ММФ

Меѓународниот монетарен фонд врши еднонеделна контролна мисија на структурните реформи и на состојбите во македонкската економија. Тимот на монетраците од Вашингтон од пред некој ден е во Скопје. Тие ќе го контролираат спроведувњето на Стендбај аранжманот. Освен тоа ќе ги анализираат и бројките за растот на бруто домашниот производ кои македонската влада ги позиционираше на седум проценти во првиот квартал. Стручњаците од ММФ се повоздржани. Тие прогнозираат дека растот на македонската економија годинава ќе иснесува 4,5 проценти.

Реклама