Мировни трупи за Сомалија | Вести | DW | 15.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Мировни трупи за Сомалија

*

Советот за безбедност даде согласност за брзо распределување на мировни трупи на ОН во Сомалија. Во необврзувачката резолуција се вели дека овие трупи треба да ги замената малубројните трупи на Африканската унија. Од неопходните 8.000 мировници само 1.500 во моментов ја вршат оваа задача претежно сконцентрирани во главниот град Могадишу. Завојуваните партии се повикаа како што е планирано да се врата на преговарачка маса на 15 јули. Така наречената конференција за помирување веќе се одложуваше неколку пати. По падото на диктаторот Сиад Баре во Сомалија од 1991 година војуваат различни милиции и кланови. Во 2006 година исламистичките бунтовници војуваа против преодната влада.