Мировната награда врачена на Фридлендер | Вести | DW | 14.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Мировната награда врачена на Фридлендер

*

На израелскиот историчар Сол Фридлендер денеска до Франкфурт на Мајна му беше врачена мировната награда на германските книжари. Наградата е дотирана со 25 илјади евра. 75-годишниот Фридлендер, кој живее во САД, го сметаат за еден од најзначајните истражувачи на холокаустот. Во неговото главно дело “Третиот Рајх и Евреите” Фридлендер го опишува геноцидот врз европските Евреи за време на националсоцијализмот.

Заблагодарувајќи се за наградата, Фридлендер со досега необјавени документи ја опиша судбината на своите родители – Евреи, кои безуспешно се обидувале да побегнат од окупираната Франција во Швајцарија.