Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Мило Ѓукановиќ

Мило Ѓукановиќ е црногорски политичар, поранешен премиер и претседател на државата. Роден е на 15 февруари 1962 година во Никшиќ.

Ѓукановиќ беше премиер на Црна Гора од 1991 до 1998 година и претседател од 1998 до 2002 година. А со неколку прекини повторно ја презема премиерската функција од 2003 до 2016 година. Тој е на чело на Демократската партија на социјалистите на Црна Гора, партија која раководи со Црна Гора уште од воведувањето на повеќепартискиот систем во 1990-те години. Се смета за еден од 20. најбогати светски политичари, според британскиот весник Индепендент, со проценето богатство од околу 10 милиони евра.

Покажи повеќе написи