1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Миле Јанакиески

Миле Јанакиески, роден на 18 септември 1978 година во Прилеп, е македонски политичар и поранешен министер за транспорт и врски од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

Јанакиески е министер за транспорт од 2006 до мај 2015 година, кога поднесува оставка неколку дена по крвавиот инцидент во Куманово во кој загинаа 8 припадници на македонските безбедносни служби. Од август 2005 до 2006 година бил и директор на скопскиот Водовод и канализација.