Меѓународен ден против злоупотреба на детски труд | Вести | DW | 12.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Меѓународен ден против злоупотреба на детски труд

*

12 јуни традиционално е меѓународен ден во борбата против злоупотреба на детскиот труд. Повеќе од 132 милиони деца под 15 години во целиот свет работата во земјоделството. Само во Африка работата меѓу 56 и 72 милиони деца на фарми и плантажи.

Првата детска амбасада во светот Меѓаши, по повод Меѓународниот ден против злоупотреба на децата во Скопје предупреди дека состојбата останува алармантна. Според организиацијата во Македонија над 18.000 деца не се вклучени во образовниот систем, а околу 1000 го минуваат своето детство на улица.