1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Метју Нимиц

Метју Нимиц, роден на 17 јуни 1939 година, е американски дипломат и правник и специјален пратеник на Обединетите нации во спорот за името меѓу Република Македонија и Грција.

Нимиц им долгогодишно искуство во американската дипломатија, како и во корпоративното и меѓународното право. Во спорот за името се вклучува во март 1994 година како специјален пратеник на тогашниот американски претседател Бил Клинтон. До декември 1999 година е заменик на специјалниот пратеник на ОН, Сајрус Венс, а потоа самиот ја презема должноста.

Покажи повеќе написи