Местото во кое е забрането да си лош | Панорама | DW | 26.06.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Местото во кое е забрането да си лош

Замислете да кажете нешто лошо на Фејсбук и да бидете казнети со гледање театарска претстава! Токму тоа се случува во италијанското гратче Луцара.

Во Луцара, Италија, е забрането да си лош. Градоначалникот Андреа Коста презеде невообичаени мерки: декрет против злоба и навреди:

„На социјалните медиуми, сеедно дали Фејсбук, Инстаграм или Твитер, луѓето се злобни меѓу себе и тоа сѐ повеќе. На другите им кажуваат работи кои никогаш не би ги изговориле во јавност, на плоштад, во бар или во кисок во недела наутро.“

Итна казна: култура!

Навредувачите мора да читаат книги или да гледаат претстави во локалниот театар. 

За тоа како се чувствуваат граѓаните, погледнете во видеото:

Гледај видео 01:59

Местото во кое е забрането да си лош

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама