Мајкорсофт ја очекува пресудата на судот во Луксембург | Вести | DW | 17.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Мајкорсофт ја очекува пресудата на судот во Луксембург

*

Европскиот суд во Луксембург денеска ќе ја објави пресудата во процесот меѓу комјутерскиот концер Мајкрософт и Европската комсија. Американското претпријатие поднесе тужба против паричната казна, која европските власти му ја доделија пред три години. Станува збор за префрлувањето од страна на комисијата на ЕУ, дека Мајкрософт ја искоритил својата водечка позиција на пазарот на оперативни системи за да ги потисне од пазарот конкурентните претпријатија за софтвери за сервери и мултимедијални програми за емитување. Европската унија затоа донесе одлука за парична казна од 497 милиони евра, а подоцна и доплнителни 280,5 милиони евра поради неплаќање на казната.