Македонците-главно задоволни од животот и (вечни) оптимисти | Северна Македонија | DW | 07.08.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Македонците-главно задоволни од животот и (вечни) оптимисти

64 проценти од граѓаните на Македонија генерално се задоволни од животот што го имаат во моментов, покажува најновото истражување на Евробарометар спроведено по барање на Европската комисија.

Македонија во сите параметри котира подобро од земјите од Југоисточна Европа. Во над половина од параметрите Македонија има подобри резултати од земјите-членки на ЕУ.

Македонската влада ужива највисока поддршка од земјите од регионот и по шест години на власт има поголема поддршка од владите на 15 земји-членки на ЕУ. Генерално, попозитивно настроени од Македонците се само Скандинавците, Германците, Австријците и земјите од Бенелукс. Помала поддршка имаат владите на Бугарија, Чешка, Грција, Шпанија, Италија, Кипар, Литванија, Летонија, Унгарија, Полска, Португалија, Романија, Словенија, Велика Британија, Хрватска, Исланд...

Според резултатите од анкетата, најнезадоволни од животот меѓу членките на ЕУ се граѓаните на Грција (68 проценти), Полјаците (66), Бугарите и Унгарците (58 проценти),Романците (51 процент). Најзадоволни се Финците (94 проценти), Данците (91 проценти), Германците (89 проценти).

Над половината од македонските граѓани (53%) одговориле дека се задоволни од состојбата во нивните домаќинства, што е повисок процент од десетина земји во ЕУ и држави кандидати или аспиранти за членство, меѓу кои и Грците (21%), Шпанците (49%), Италијанците (48%), Унгарците (26%), Полјаците (30%), Романците (40%), Хрватите (48%), Турците (51%), Црногорците (31%), Србите (29%),...

Македонците се поголеми оптимисти од жителите на ЕУ дека животот ќе им се подобри во наредните 12 месеци. Тоа го очекуваат 35 отсто од анкетираните македонски граѓани наспроти 23 проценти во ЕУ. Подобрување на економската и финансиската состојба во наредната година очекуваат 25 односно 32 отсто од македонските граѓани наспроти 18 проценти од жителите на ЕУ. Поголем процент Македонци отколку жители на Унијата се оптимисти и дека ќе се подобри состојбата со вработеноста.

Економијата и невработеноста и натаму се двата најголеми проблеми и за жителите на ЕУ и за македонските граѓани.

Состојбата во националната економија како добра ја оцениле 27 отсто од Македонците, што е ист процент како и просекот во ЕУ. Најнезадоволни од економската состојба се Грците (100 отсто), а по нив се Шпанците (99%), Португалците (97%), Унгарците (93%), Италијанците (92%), Литванците и Летонците (86%), Бугарите и Словаците (85%),...

Од состојбата со вработеноста задоволни се 38 отсто од анкетираните македонски граѓани. Понегативен став за ова прашање имаат Грците (19%),Унгарците (24%), Романците (26%), Црногорците (27%),Србите (21%), Бугарите (37%) и Хрватите (36%).

Истражувањето Евробарометар било спроведено во мај годинава и со него биле опфатени по над илјада испитаници во секоја земја.