Македонците во Германија бараат признавање на возачките дозволи | Северна Македонија | DW | 11.04.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Македонците во Германија бараат признавање на возачките дозволи

Со петиција на интернет, македонските државјани во Германија се борат за признавање на нивните возачки дозволи во земјата. Проблемот се провлекува уште од осамостојувањето на земјата

Македонските државјани се меѓу ретките Европејци чии возачки дозволи не се признаваат во Германија. Проблемот трае веќе со години, а иселениците сега се обидуваат да го решат со интернет-петиција. Тие се надеваат дека со собрани 50 илјади потписи ќе ги натераат германските власти да ја забрзаат одлуката за признавање на возачките дозволи. Рокот за собирање на потребниот број потписи е 4 мај, а адресата на која се упатува барањето е германското Министерство за сообраќај. 

Во моментов, секој македонски државјанин кој ќе пријави престој во Германија може да управува моторно возило од Б категорија само во првите шест месеци. Потоа мора одново да полага за возачка дозвола.
Според иницијаторите на петицијата, тоа е не само „финансиско, туку и временско оптоварување, и истовремено пречка за извршување на професионалните и приватните обврски“. Правилото важи за сите држави кои немаат потпишано договор за меѓусебно признавање на возачките дозволи.

Бројот на македонски државјани кои живеат и работат и во Германија, последниве години, е во постојат пораст. Во меѓувреме, бројката достигна околу 100 илјади луѓе со тенденција за натамошен раст.
Целата постапка за полагање за возачка дозвола во Германија чини, во просек, околу две илјади евра.

Fahrschüler Ausbildung Theorie Fahrschule Berlin Deutschland Führerschein (picture-alliance/dpa)

Германските власти не се задоволни од квалитетот на обуката и испитите за возачи во Македонија

Македонските возачки дозволи се признаени и можат да се преведат во повеќе земји-членки на ЕУ, но не и во Германија. Причината е во негативното мислење на германските власти во однос на квалитетот на обуката и испитот за возачи во Македонија. Таквото мислење е издадено уште во 1990-те години, и оттогаш трае обидот на македонските власти да докажат дека возачкиот испит во земјата е компатибилен со директивите на ЕУ и Германија. 
Целата петиција можете да ја прочитате и потпишете на следниот линк: 

https://www.openpetition.de/petition/online/initiative-fuer-anerkennung-der-in-mazedonien-ausgestellten-fuehrerscheine-seitens-der-bundesrepubli

DW.COM

Реклама