Македонските власти одлучија за што не смее да се известува | Македонија | DW | 02.01.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Македонските власти одлучија за што не смее да се известува

Меѓународната федерација на новинари и Европската федерација на новинари заеднички ја осудија одлуката за отстранување на новинарите од расправата за буџетот на 24 декември.

default

„Ја осудуваме одлуката на новинарите да им се забрани следење на дебатата за прашања кои се од јавен интерес“, изјави претседателот на Меѓународната федерација на новинарите Џим Боумела.

„Оваа мерка е спротивна на добрите практики на парламентаризмот што својата работа ја води пред очите на јавноста. Клучен услов за тоа е пристапот на новинарите до информациите. Со наредбата да се отстранат новинарите, властите се ставија во позиција да одредуваат за што смее, а за што не смее да се известува“, смета Боумела.

Mazedonien Zwischenfall im Parlament von Skopje

Моментот на исфрлањето на новинарите од собраниската галерија на 24.12.2012И Меѓународната федерација на новинари и Европската федерација на новинари го поддржуваат Самостојниот синдикат на новинарите на Македонија во осудата на оваа одлука, која се сведува на цензура и забрана за слободен проток на информации.

„Одлуката е многу повеќе обид за контрола на информациите, отколку што е одговор на какви било безбедносни причини“, додава претседателот на Европската федерација на новинарите Арне Кениг.

„Нашите колеги заслужуваат извинување и гаранција дека ваква мерка никогаш не смее да биде повторена“, вели Кениг.