Македонија на удар на хакерите | Македонија | DW | 12.05.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Македонија на удар на хакерите

Модерното живеење веќе не може да се замисли без комуникацијата преку интернет. Иако лесниот пристап до информации, електронската пошта, го прават интернетот незаменлив, има и негативни страни.

Прокрај големите предности кои ги нуди интернетот постои и темна страна, како на пример „криминалните хакери“. Тие, преку нападите на веб- страниците, најчесто крадат лични податоци, лозинки, броеви од кредитни картички. Познавачите на состојбите во Македонија сметаат дека безбедноста на македонските сајтови е на ниско ниво. Експертите велат дека како што расте бројот на веб-страниците во Македонија, се‘ повеќе се зголемуваат така наречените малициозни напади врз нив. За безбедносната на интернет просторот во земјава, зборува Ѓоко Крстиќ, основач на Зиро Сајнс Лаб - лабораторија за истражување и развој на информациска безбедност во Македонија:

„Сајтовите во Македонија скоро секој ден се пенетрирани од страна на злонамерни напаѓачи. Разликата е во тоа, колку се свесни самите сопственици или администратори на тие сајтови. Пред една година направивме истражување и дојдовме до податоци кои не не‘ изненадија, а кои ни покажаа дека скоро 99% од сите веб-страници во Македонија се ранливи на еден од најопасните напади – ХСС“.

„Во Македонија има честа појава на хакирање на интернет страници и тоа најчесто од хакерски групи од Косово, Албанија и Грција и најчесто овие хакирања имаат политичка заднина“, вели Гоце Ѓорѓиоски, инженер по информациски технологии од интернет страницата Хакер, која се занимава со компјутерска сигурност.

Пасивна сигурност

Обичните напаѓачи напаѓаат од разонода или куриозитет, за разлика од „криминалните хакери“ кои се многу поопасни, вели Ѓоко Крстиќ:

„Најчесто се напаѓани оние сајтови од кои криминалците имаат некоја корист. А таквите ги има многу. На пример, сајтови кои работат со база на лични податоци во која се наоѓаат повеќе вредни информации како на пример веб-страниците на банките, е-продавниците, владините организации, актуелните сервис компании, едукациските организации и т.н.“

Гоце Ѓорѓиоски истакнува дека многу мал е бројот на интернет страници во Македонија кои се добро заштитени:

„Тоа се обично страниците на поголемите компании. Останатите реагираат по извршен напад т.е. откако нивната страница ќе биде нападната, тие реагираат и ја заштитуваат, но најчесто ја крпат само ранливоста што била искористена за нападот. Ова во полето на компјутерската сигурност се нарекува пасивна сигурност, што е лоша практика“.

Autor m.schuckart Portfolio ansehen Bildnummer 17573501 Land Deutschland Repräsentative Kategorie Gegenstände Computer Laptop Konzeptionelle Kategorie Konzepte Sicherheit Sicherheit Keywords bildschirm business büro code computer computer-sicherheit datenschutz e-business eingabe enter gehackt geheim gesperrt hacken hacker informationstechnologie internet internetsicherheit it kommunikation laptop lcd medien monitor neue medien password password eingeben passwort pc pc-sicherheit pc-tastatur persönliche daten schloss schutz sicher sicherheit sperren tastatur technologie telekommunikation verschlüsseln verschlüsselt wide web world www zugang zugangscode zugangsdaten

Symbolbild Datenschutz

Нападите остануваат неказнети

Доколку врз некоја интернет страница се изврши напад, нејзиното опоравување може да трае од неколку минути до неколку дена. Во Македонија казните за сајбер криминалот, во зависност од штетата, можат да бидат парични и затворски во времетраење од три до десет години.

Крстиќ вели дека во Македонија засега судењата за сајбер криминал минуваат со благи казни:

„Состојбата за санкционирање не е за фалење. Поради тенкото познавање на безбедносната технологија, малиот број на безбедносни експерти и неефикасното користење на заштитни механизми и мониторинг, сопствениците на сајтовите дури не се ни свесни дека нивниот сајт е компромитиран веќе подолго време. Но, доколку се крене аларм за навлегување, постои процес за пријавување кај надлежните органи, со собирање на дигитални докази, анализирање и превземање соодветни мерки според нашиот закон за сајбер криминал. За жал, Законот засега не е премногу видлив!“

Гоце Ѓорѓиоски пак истакнува: “Скоро сите напади кај нас остануваат неказнети, поради тоа што напаѓачите се најчесто од друга држава, што бара посебна ангажираност од МВР“.

Pierre Kroma waehrend einem erfolgreichen Hacker-Angriff beim Live-Hacking auf der der CeBIT in Hannover am Eroeffnungstag am Donnerstag, 10. Maerz 2005. Rund 6.000 Aussteller werden bis zum 16. Maerz 2005 ihre neuesten Produkte praesentieren. (AP Photo/ Jan Bauer) --- IT security consultant Pierre Kroma looks on as he hacked succesful a web server during a live hacking show during the opening day at the world's largest computer fair CeBIT in Hanover on Thursday March 10, 2005. Some 6,200 exhibitors from 70 nations present their latest news and products at the world's largest computer and information technology fair CeBIT which runs from March 10 until March 26, 2005. (AP Photo/ Jan Bauer)

CeBit 2005 Live Hacking

Добри и лоши хакери

Меѓу професионалците во компјутерската технологија хакирањето значи збир на вештини и знаења за проширување на капацитетите на компјутерските системи. Оние кои ја завземаат темната страна на хакирањето се нарекуваат „кракери“ или злобни напаѓачи. Со зголемувањето на компјутерските напади називот „хакер“ добива негативна конотација. Денес хакерите се поделени на две страни: етички хакери и криминални хакери.

Етичките хакери користат исти техники како и злобните, но нивната улога е да тестираат безбедност на компјутерски мрежи и со дозвола на сопствениците да ги заштитат од секаков вид на закани.

„Етичкиот хакер има за цел, по секоја цена да изврши пенетрациско тестирање, да ја тестира безбедноста на продуктот (веб-сајт, мрежа, систем, апликација) со помош на безбедносни алатки и техники, да пронајде ранливости пред злонамерните напаѓачи. Да креира детален извештај за пронајдените ранливости и нивно решение и зацврстување“, вели Ѓоко Крстиќ.

Гоце Ѓопѓиоски истакнува дека бројот на организации кои се занимаваат со етичко хакирање во Македонија е премал: „Јас знам само две фирми кои посериозно се занимаваат со сигурност, додека останатите кои тврдат дека се замимаваат со оваа проблематика, немаат доволно добар и обучен кадар“.

За тоа колкав е бројот на криминалните напади во сајбер просторот во Македонија, побаравме податоци и од Министерството за внатрешни работи, но оттаму не добивме одговор.