„Магарето е меѓу најзагрозените видови во Црна Гора“ | Панорама | DW | 10.01.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

„Магарето е меѓу најзагрозените видови во Црна Гора“

Пред четири години Дарко Савељиќ отвори фарма за магариња во мало село во близина на Подгорица. Негова цел е да ги спаси магарињата од изумирање, зашто тие се дел од црногорската култура и традиција.

Тврдоглавоста е особина, која освен за луѓето, најчесто се поврзува со магарињата. Во Црна Гора во минатото имало илјадници магариња, тие заедно со коњите им биле главна помош на луѓето во извршувањето на секојдневните работи. Денес магарињатаедноставно станаа вишок кој никому не му е потребен. Сепак, благодарение на тврдоглавоста и необичната визија на вљубеникот во животни, Дарко Савељиќ, магарињата нема да бидат заборавени.

Савељиќ пред 4 години отвори прва фарма за магариња во Црна Гора, во селото Мартиниќи, во близина на Подгорица. За фармата се расчуло брзо ширум Европа и светот. Тој ги собира магарињата кои не му се потрбени никому, но и старите немоќни магариња, и им пружа уникатно прибежиште, во кое веќе не мора да носат и влечат товар.

Погледнете каков е нивниот живот на фармата и што вели човекот кој се грижи секојдневно за нив:

Гледај видео 02:05

„Магарето е меѓу најзагрозените видови во Црна Гора“

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама