Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Луфтханза

Луфтханза е најголемата германска авиокомпанија и една од најголемите во Европа со седиште во Келн.

Освен сопствените услуги, Луфтханза поседува и мрежа од подружници и компании во други европски земји. Компанијата е основана во 1953 година, а со летови започнува од 1955 година. До 1994 година во посед на државата, а во меѓувреме акционерско друштво во кое 68,6 отсто од акциите ги поседуваат германски акционери. Заклучно со 2016 година, Луфтханза имала речиси 125 илјади вработени и годишен обрт од околу 31 милијарди евра.

Покажи повеќе написи