Луксузни говеда во Шлезвиг Холштајн | Панорама | DW | 26.11.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Луксузни говеда во Шлезвиг Холштајн

Уживањето во вкусот на месото на јапонските Вагју-говеда е можност која малкумина ја имаат. Не само што се ретки, туку овие говеда се и многу скапи. За да се добие екстра квалитет од нивното месо потребен е голем труд.

Она што земјоделецот Рудигер Маркард од Шлезвиг Холштајн го подготвува е специјална велнес-програма за неговите говеда. Највисоко на хит-листата на неговата стока: Сајмон и Гарфанкел.

Во вакви моменти шталата станува концертна сала во која животните се опуштаат со пригодни звуци. Како што им прилега за најскапите говеда во светот: јапонските вагју.

Рудигер Маркард, одгледувач на Вагју, вели:

„Музиката служи за опуштање на говедата, за ПХ-вредноста на месото да не биде многу висока. Вториот чекор е масажата која се прави со четки. Секое животно се чувствува убаво кога ќе му го исчеткате крзното“.

Опуштањето со музика и масажите го подобруваат квалитетот на месото. Токму тоа е улогата на шталата на Рудигер Маркард. Вагју-стековите важат за особено редок деликатес. Речиси три години животните добиваат луксузен третман, а дури потоа се колат. Севкупно во Германија има само 400 вагју говеда.

Месото од вагју важи за најмеко и најдобро во светот. Причината за тоа е што животните не доживуваат никаков стрес. Филето со неговите карактеристични масни краеви се смета за чист луксуз. Кај Рудигер Маркард еден килограм чини 600 евра. Најмногу е на цена кај гурманите и врните готвачи.

Рудигер Маркард мора самиот да го зголемува своето стадо. Дополнителни говеда не можат да се купуваат затоа што Јапонија го забрани извозот на говедата и на нивното семе. Оплодените крави сега се неговиот најголем капитал. Земјоделецот не сака да се преориентира кон масовно производство, туку сака со вагју говедата да ја продолжи 300-годишната традиција на неговиот семеен имот.