Лоши услови за хендикепираните | Македонија | DW | 31.01.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Лоши услови за хендикепираните

Положбата и условите за живот на инвалидите во Македонија се многу тешки. Надлежните даваат ветувања, но прават премалку.

default

Томи Јаневски е 35 годишен скопјанец, хендикепирано лице со Церебрална парализа. Од кога знае за себе вели дека постојано е во борба со секојдневието и пречките кои не се својствени за лица без телесен хендикеп. Се обидува да функционира колку што е можно понормално, но тоа му оди многу тешко. Интеграцијата во општеството и поддршката од околината е проблем, но многу помал од најголемиот, како самостојно или со пристојна, минимална помош од друг да се движи во секојдневието, се жали Томи: „Сакаме да одиме во Европа, ама Скопје е далеку од тоа. За нас, лицата со хендикеп, не е доволно направено. Многу е тешко, не се пристапни местата, нема рампи, а и онаму кадешто ги има не се според стандардите, нема тротоари за лица со хендикеп, ако си во количка и сакаш да функционираш нормално, тогаш неможе. Во болниците исто така е проблем, бидејќи и таму нема доволно рампи. Јавниот превоз е катастрофа“, вели Томи.

Symbolbild Rollstuhl Flash-Galerie

Бариерите ги има насекаде

Приказната на Томи е карактеристична за сите лица со телесен хендикеп, кои живеат во Македонија. Помалку или повеќе сите од нив, во зависност од степенот на инвалидитетот буквално се изложени на мачење ако сакаат да бидат дел од нормалното секојдневие. Во Скопје е тешко да функционираат дури и инвалидите, кои се под постојана придружба. Нема автобус во кој може да се влезе со количка, на прсти се бројат комерцијално-деловните објекти кои имаат обезбеден пристап за хендикепираните, тротоарите не се со соодветна висина, на само неколку крстосници функционираат семафори со звучни сигнали за слепите. Томи е еден од ретките кои на неколкупати имал привилегија да се лекува во странство. Тоа што таму го видел пред децении, е се` уште далеку од македонската реалност.