Лица и настани: 25 години независност | Сите содржини | DW | 08.09.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Северна Македонија

Лица и настани: 25 години независност

На 8 септември 1991 година Македонија ја прогласи својата независност. Резултатите од референдумското изјаснување јасно и недвосмислено ја покажаа волјата на мнозинството граѓани да живеат во сопствена држава.

Почетокот го красеше голем ентузијазам, но и страв поради крвопролевањата кои се одвиваа во другите поранешни југословенски републики. Следуваа години на неизвесност, проследени и со грчкото економско ембарго како резултат на спорот околу името. Спорот останува актуелен и денес, но Македонија, како и на почетоците, и натаму ја мачат истите проблеми засилени со длабоката политичка криза, уривањето на демократските институции и бесперспективноста на младите.

Прочитај го и ова