Лекција 47 – Изградбата на Берлинскиот ѕид | Radio D Teil 2 | DW | 18.08.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 2

Лекција 47 – Изградбата на Берлинскиот ѕид

Прошетката низ Берлин ги води Паула, Филип, Јан и Јозефине кон Рајхстагот, Бранденбуршката порта и по линијата на некогашниот Берлински ѕид кој го делел градот. Radio D емитува радиоприлог за изградбата на Ѕидот.

Вечерта на 13. август 1961. година народната полиција на Германската Демократска Република започнала со градење ѕид кон Западен Берлин. Една брачна двојка, чија куќа била директно на линијата на идниот ѕид, спонтано се решила на бегство. Во западниот дел пожарникарите ги пречекувале и им помагале на луѓето кои скокале од прозорците.

Денешната граматичка лекција е посветена на неодредениот член „ein" и неопределената заменка „eins". Професорот укажува на најчестите грешки во врска со нив.

Симнувања