Лекција 45 – Во куќата на романтизмот | Radio D Teil 2 | DW | 18.08.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 2

Лекција 45 – Во куќата на романтизмот

На крајот од престојот во Јена, двајцата репортери одат во музеј - Куќата на романтизмот , каде се запознаваат со некои од познатите германски мислители од 18. век.

Куќата на романтизмот во Јена е посветена на раната фаза на романтизмот. Посетителите тука можат да дознаат повеќе за филозофијата на оваа епоха и за обидот за интелектуална и поетска револуција. Двајцата репортери од Radio D ги водат слушателите на обиколка низ музејот, претставувајќи ги Фихте, Новалис и салонот на Каролине Шлегел.

Кога толку нешта се одвиваат истовремено, професорот мора да се зафати со објаснување на сврзниците "„als" и „wenn", кои означуваат паралелно дејство.

Симнувања