Лекција 44 – Во градот на големите мислители | Radio D Teil 2 | DW | 18.08.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 2

Лекција 44 – Во градот на големите мислители

Во 18. век Јена привлекла бројни големи мислители од другите градови. Меѓу нив бил и познатиот поет Фридрих Шилер. Филип и Паула презентираат радиоприлог за неговите први поетски настапи во Јена.

Во оваа епизода слушателите дознаваат нешто повеќе за Шилер и за Гете и можат да нурнат во Јена во 18. век. Овде Шилер на 29-годишна возраст го имал првото поетско читање, на кое дошле преку 500 студенти, па набрзина морало да се бара нова локација.

Професорот ги враќа слушателите од минатото и ги носи во иднината, занимавајќи се со глаголот за идно време "werden".

Симнувања