Лекција 36 – Лудвиг ван Бетовен | Radio D Teil 2 | DW | 18.08.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 2

Лекција 36 – Лудвиг ван Бетовен

На 22- годишна возраст Лудвиг ван Бетовен ја компонирал познатата „Ода на радоста“, која денес е химна на ЕУ. Една радиодрама ги води слушателите директно во 18. век.

Лудвиг ван Бетовен е еден од најпознатите синови на градот Бон. Паула и Филип презентираат радиодрама за настанувањето на познатата 9. симфонија и најголемиот удар на судбината во животот на познатиот композитор - губењето на неговиот слух.

Кога некој не разбира нешто, тогаш е добро да му се повтори. Професорот се занимава со индиректниот говор во споредните реченици со сврзникот „dass“.

Симнувања