Лекција 25 – Поздравување на бродовите | Radio D Teil 1 | DW | 02.05.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 1

Лекција 25 – Поздравување на бродовите

Уредниците се обидуваат да го истражат значењето на зборот „getürkt“. Освен тоа, посетуваат необично пристаниште, каде секој брод добива посебен поздрав.

Вилкомхефт е посебно пристаниште

Вилкомхефт е посебно пристаниште

Во пристаништето Вилком-Хефт бродовите ги поздравуваат со националната химна на земјата, под чие знаме пловат. Во форма на радиодрама Паула и Филип потсетуваат на почетоците на оваа традиција. Со тоа е поврзано можното објаснување за значењето на зборот „getürkt“. За тоа време Ајхан чека во редакцијата и времето го минува читајќи книга за утки.

Ајхан и чита на Ојлалија, бидејќи таа не знае да чита. И во оваа епизода повторно станува збор за глаголски префикси. Како се менува значењето на глаголот преку префиксот?

Аудио и видео прилози на оваа тема

Симнувања