Критики за Македонија | Македонија | DW | 12.03.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Критики за Македонија

Американскиот Стејт Департмент ја критикуваше состојбата во македонски затвори, застојот во судските реформи и мешањето на Владата во верски прашања.

default

Зградата на Стејт Департментот

Во годишниот извештај за човековите права во Македонија, се оценува дека претседателските и локалните избори минатата година ги исполниле повеќето меѓународни стандарди за демократски избори. Затворите се преполни, а условите според извештаите се нехумани и деградирачки, набљудувачите јавиле и за широкораспространета корупција меѓу затворската служба. Се наведува дека примената на судските реформи и натаму е во застој, а политичкиот притисок и заплашување ја попречуваат ефикасноста на судството. Спорот околу владината поддршка за градење на православна црква на градскиот плоштад во Скопје, според американската влада придонесол за меѓуетничка напнатост и покренал прашања за владино мешање во верски работи.

Автор: БГ/ЕМФ/миа

Реклама