„Крвавата“ Месечина фасцинираше многу луѓе | Панорама | DW | 28.07.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

„Крвавата“ Месечина фасцинираше многу луѓе

Најдолгото затемнување на Месечината на векот траеше околу 103 минути. Реткиот спектакл на Месечината исто така беше придружуван од особено светол Марс. Дури за 105 години ќе има уште подолго целосно затемнување.

Месечината се презентираше со најдолгото целосно затемнување на 21 век во спектакуларна црвена боја. Целосното затемнување на Месечината започна околу 21:30 часот и траеше до околу 23:15 часот.

Не само во Германија, туку и во поголемите делови на Европа, Азија и Северна Америка, можеше да се проследи целосно затемнување на Месечината.

Гледај видео 01:11

Затемнувањето на Месечината низ „објективот“ на НАСА

Природниот спектакл се случува само при полна Месечината, кога Земјата е помеѓу Сонцето и Месечината. Сите три небесни тела, исто така, мора да лежат во иста линија, така што Месечината се наоѓа во сенката на Земјата.

Црвената боја на месечината е предизвикана од сончевата светлина, која се прекршува во атмосферата на Земјата. Преку ова прекршување, само долгите, црвени делови од светлината стигнуваат до Месечината, и ја претвораат  во „крвава Месечина“.

Целосното затемнување на Месечината беше исклучително долго со вкупното траење од околу 103 минути. Дури на 9 јуни 2123 година, би требало да има три минути поодолго целосно затемнување на Месечината.

Гледај видео 01:32

Двоен феномен - затемнување и црвена месечина

DW.COM

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама