Крај на полициската мисија на ЕУ во БиХ | Свет | DW | 30.06.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Крај на полициската мисија на ЕУ во БиХ

Полициската мисија на ЕУ во Босна и Херцеговина, по десетгодишен ангажман, денеска го завршува својот мандат. Затворањето на ЕУПМ не значи и прекинување на помошта на ЕУ за Босна и Херцеговина.

„ЕУПМ се затвора, меѓутоа помошта на ЕУ за Босна и Херцеговина продолжува преку специјалниот претставник на ЕУ и преку претпристапната помош од ИПА финдовите“, рече портпаролката на мисијата Моња Колудер.

Таа додаде дека не е планирана свеченост по повод заминувањето на полициската мисија на ЕУ од Босна и Херцеговина. Колудер рече дека процедурата за затворање на мисијата траела шест месеци.

ЕУПМ е првата цивилна мисија на ЕУ за управување со кризна ситуација, а во Босна и Херцеговина е покрената во склоп на европската безбедносна и одбранбена политика. ЕУПМ во минатите десет години беше поддршка во спроведувањето на мирот и борбата против организираниот криминал и корупција, а беше ангажирана и во реформата на босанската полиција.

Меѓународни и домашни функционери се согласија дека оваа мисија успешно го завршува својот мандат и оти со тоа се праќа порака дека кризата во БиХ во голема мерка е решена.