Кој е на фотографијата? | Теми | DW | 16.02.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Теми

Кој е на фотографијата?

default

Роден е во Полска пред 200 години, на 22 февруари или на први март 1810 година, како што самиот велел. За него многу работи остануваат енигма. Со концертите за пијано, мазурки, валцери и ноктурна стана бесмртен-уште за време на својот живот се претвори во мит.

Тој е еден од најбрилијантните пијанисти на 19 век. Најголем дел од својот живот го поминал во Париз. Починал на 39 годишна возраст.

Одговорите можете да ги испраќате на адреса: macedoni@dw-world.de

Награда за претходното прашање

Одговор на претходното прашање: „Кој град е на фотографијата?“ е Ванкувер.

Добивме 60 точни одговори, а добитник на подлошка за компјутер и антистрес топче со логото на DW e Јан Олофсон од Шведска.