Коштуница: новиот предлог на Ишингер неприфатлив | Вести | DW | 18.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Коштуница: новиот предлог на Ишингер неприфатлив

*

Српскиот премиер Воислав Коштуница изјави дека Србија нема да го прифати новиот предлог на ЕУ претставникот во Тројката, Волфганг Ишингер за неутрален статус на Косово. Според него тоа е само поинакво име за независност. Коштуница оцени дека е време меѓународните претставници за предложат решение со кое ќе се почитува територијалниот суверенитет на Србија. Српскиот премиер нагласи и дека ако резултатот на преговорите е однапред одреден и гласи дека Косово на овој и оној начин ќе добие независност, тогаш треба да се очекува и соодветен одговор од Србија која нема да се откаже од 15% од својата територија.