1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Косово

Косово е држава на Балканскиот полуостров, која избори независност по отцепувањето од Србија во 2008 година.

Поголемиот дел од меѓународната заедница, вклучително и соседните држави со исклучок на Србија, го признаваат Косово како независна држава. Косово прогласи независност на 18 февруари 2008 година. Претходните девет години територијата беше под администрација на ОН, како резултат на бомбардирањето на НАТО на поранешна СР Југославија и повлекувањето на српските трупи од поранешната покраина.

Покажи повеќе написи